Mengapa Syarikat Menerbitkan Saham?

Mengapa Syarikat Menerbitkan Saham

Haa, mesti jadi tanda tanya kan? Kenapa syarikat perlu tawarkan saham kepada orang lain? Kalau perniagaannya untung, kenapa nak kongsi dengan orang lain? Dalam siri kali ini, admin akan kongsi sebab-sebab kenapa syarikat terbitkan saham, dan yang paling untung macam mana kita boleh buat untung.

Syarikat gergasi hari ini mungkin bermula sebagai entiti swasta kecil yang dilancarkan oleh pengasas berwawasan beberapa dekad yang lalu. Fikirkan Jack Ma mengasaskan Alibaba Group Holding Limited dari apartmennya di Hangzhou, China, pada tahun 1999, atau Mark Zuckerberg mengasaskan Facebook, Inc. (FB) paling awal dari bilik asrama Universiti Harvard pada tahun 2004. Syarikat gergasi teknologi seperti syarikat ini telah menjadi antara syarikat terbesar di dunia dalam beberapa dekad.

Walau bagaimanapun, berkembang dengan kadar yang sangat pesat, syarikat memerlukan akses ke sejumlah besar modal. Dari idea yang yang bermula sebagai impian, ianya perlu direalisasikan oleh pemilik syarikat.

Untuk ini mereka perlu menyewa pejabat atau kilang, menggaji pekerja, membeli peralatan dan bahan mentah, dan membuat jaringan penjualan dan pengedaran, dan sebagainya. Sumber-sumber ini memerlukan sejumlah besar modal, bergantung pada skala dan ruang lingkup permulaan perniagaan.

Meningkatkan Modal

Syarikat permulaan atau start up boleh mengumpulkan modal tersebut sama ada dengan menjual saham (pembiayaan ekuiti) atau meminjam wang (pembiayaan hutang). Pembiayaan hutang boleh menjadi masalah bagi syarikat permulaan kerana kebanyakkan syarikat permulaan ini memiliki aset yang sedikit.

Hal ini akan menjadi satu cabaran untuk mendapatkan pinjaman  terutama di sektor seperti teknologi. Ini kerana syarikat teknologi kebiasaannya mempunyai sedikit aset nyata (tangible asset) yang sedikit. Masalah ini akan ditambah pula dengan kadar faedah pinjaman yang akan dikenakan oleh bank. Ini akan memberikan beban kewangan dalam kepada syarikat, terutamanya jika syarikat itu tidak mempunyai pendapatan yang stabil.

Oleh itu, pembiayaan ekuiti adalah laluan pilihan bagi kebanyakan syarikat permulaan yang memerlukan modal. Pengusaha pada mulanya boleh mendapatkan dana dari simpanan peribadi, serta rakan dan keluarga, untuk memulakan perniagaan. Apabila perniagaan berkembang dan keperluan modal menjadi lebih besar, pengusaha boleh beralih kepada angel investor dan venture capital.

Menyenaraikan Saham

Apabila syarikat menubuhkannya sendiri, ia mungkin memerlukan akses kepada jumlah modal yang jauh lebih besar daripada yang dapat diperolehnya dari operasi yang sedang berjalan atau pinjaman bank tradisional. Ia dapat melakukannya dengan menjual saham kepada umum melalui penawaran awam awal (IPO).

Ini mengubah status syarikat dari syarikat swasta yang sahamnya dipegang oleh beberapa pemegang saham kepada syarikat yang diperdagangkan secara terbuka yang sahamnya akan dipegang oleh orang awam. IPO juga menawarkan peluang kepada pelabur awal di syarikat untuk memperoleh keuntungan sebahagian daripada saham mereka. Selalunya mereka memperolehi ganjaran yang sangat lumayan daripada operasi penyenaraian ini.

Walaubagaimanapun, ada juga syarikat yang mengambil kesempatan di dalam penyenaraian awam ini. Mereka sudah tidak nampak hala tuju untuk syarikat. Dengan melakukan penyenaraian awam, ini adalah satu exit plan untuk mereka. Pelabur dinasihatkan melakukan analisis dengan menyeluruh sebelum membuat sebarang keputusan pelaburan.

Setelah saham syarikat disenaraikan di bursa saham dan diperdagangkan di dalamnya, harga saham ini akan berubah-ubah ketika pelabur dan peniaga menilai dan menilai semula nilai intrinsiknya.

Apa pandangan anda? Apakah anda gemar gunakan untuk melabur dalam syarikat IPO? Tinggalkan komen anda di ruangan komen.

Berminat dengan saham? Tidak tahu bagaimana untuk membuat keputusan rasional ketika melabur? Tips untuk mengelakkan anda dari sentiasa rugi? Ikuti media sosial SmartSaham di Facebook, Twitter, Instagram dan Telegram atau SMARTSAHAM ACADEMY OFFICIAL di Youtube.

Anda akan diperkenalkan pelbagai ilmu untuk melahirkan trader yang versatile, berkeyakinan, bijak dan matang dalam trade. Jom, apa tunggu lagi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *