About Alwi Adam

ABOUT ALWI ADAM

Alwi Adam merupakan seorang pelabur, usahawan, penulis buku, penganalisa pasaran saham, jurulatih dan perunding kewangan islam sepenuh masa. Beliau juga menerajui agensi penasihat kewangan #The Sophisticated Investor, di bawah kelolaan EZAZ Wealth Management & Consultancy Sdn Bhd, satu agensi yang ditubuhkan untuk mendidik masyarakat terutama generasi muda tentang pengurusan kewangan dan pelaburan.

Beliau mula berjinak dalam bidang kewangan dan pelaburan seawal tahun 2007 sebaik sahaja pulang ke Malaysia setelah menamatkan pelajaran dalam bidang Kejuruteraan Mekanikal di Universiti of Melbourne, Australia.

Minat beliau terhadap perniagaan jelas terpapar apabila memulakan perniagaan komputer sewaktu di luar negara lagi. Sewaktu di Malaysia, beliau berkhidmat sebagai jurutera di syarikat minyak dan gas Petronas selama 5 tahun dan terpaksa meninggalkan syarikat itu untuk meneruskan cita cita dalam perniagaan, biarpun bergaji cukup lumayan sebagai jurutera senior.

Beliau pernah mengusahakan pelbagai perniagaan daripada penternakan, pertanian, trading barangan hiasan dan logam berharga, serta mempunyai hampir 15 buah kedai online berasaskan dropship dan affiliate marketing.

Minat mendalam beliau dalam kewangan dan pelaburan dimanfaatkan lagi dengan mengasaskan siri latihan bersistem seperti Modul Kewangan #DIY360FinancialFreedom dan siri modul pelaburan #SMARTSAHAM.

Setakat ini modul ini telah berjaya menolong dan mendidik ribuan alumni untuk mencapai matlamat kewangan mereka dan menjadi lebih bijak kewangan serta pandai membina aset pelaburan.

Kini beliau sudahpun berjaya menggalas beberapa kelayakan professional iaitu sebagai Islamic Financial Planner, Shariah Registered Financial Planner, Masters in Business Administration (MBA), pemegang lesen professional CMSRL & Financial Advisory Representative.

Beliau aktif menyebarkan ilmu kewangan di akaun FB beliau Alwi Adam EzazWealth.